Bekymmerslös och Lycklig

Eller hur var det nu?

Smörgåsrutor

Kategori: Bakning

Idag när Kelly var på kalas passade jag på att baka lite bröd. Jag kollade igenom mina pärmar efter ett bra och lättbakat bröd och hittade ett snabbt och billigt recept på Smörgåsrutor som såg supersmarrigt ut! Efter att ha provsmakat en nybakad ruta kan jag försäkra er om att det var lika gott som det såg ut, så jag tänkte dela med mig av receptet. :)
 
 
Smörgåsrutor
24-30 st
 
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 1,2 liter vetemjöl (i receptet stod det att man skulle använda ett grövre mjöl men jag hade inget hemma)
 
Gör såhär;
1. Smula jästen i en degbunke.
 
2. Värm vatten och olja till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
 
3. Tillsätt resten av degspadet, salt och mjöl.
 
4. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper från bunkens kanter. Jäs sedan övertäckt i ca 30 minuter.
 
5. Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, eller lägg i ett bakplåtspapper.
 
6. Klappa ut degen jämnt i långpannan. Nagga med en gaffel och skär degen i 24-30 bitar.
 
7. Täck degen med en bakduk och jäs den ca 30 minuter.
 
8. Grädda långpannekakani nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. För varmluftsugn gäller 20 minuter gräddning i 200 grader.
 
9. Låt brödet svalna något och stjälp upp på galler. (Jag penslade brödet med vatten efter gräddningen, trots att det inte stod i receptet. Jag tycker det blir saftigare då.) Bryt isär brödet när det svalnat.
 
10. Förvara bitarna i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa och håller då i ca 9 månader.
 
Lycka till! :)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: