Bekymmerslös och Lycklig

Eller hur var det nu?

Äntligen har det hänt!

Kategori: Mina tårtor

Jag har funderat jättelänge på att skapa en ny blogg, där jag samlar allt jag bakar. Det gör det liksom lättare för folk att gå in och titta på det jag gör. Dessutom slipper ju mindre bakverksintresserade bloggläsare att se sådant som de inte bryr sig om. ;
 
)
Och nu äntligen har jag tagit tag i det hela!
 
Här kan du numera hitta mig och mina bakverk.
 
 
Cake-toppern på min lillebrors 18-årstårta. :)

Kärlek vid första ögonkastet

Kategori: Allmänt

Häromdagen hjälpte jag min kära och höggravida vän Nathalie att flytta. De har hyrt ett hus, och jag tyckte att det var synd om hon skulle behöva ligga och föda barn bland alla flyttkartonger. Så, jag hjälpte till!
När jag travade ner i källaren för att ställa ner lite kartonger, stötte jag på ett stort rum fullt med grejer. Ägarna till huset hade kvar en del grejer där nere, bland annat en stor skräphög med grejer som skulle slängas. Efter godkännande från Nathalie så tittade jag igenom högen och fick se dessa fantastiska kyrkböcker från mitten på 1800-talet!
 
 
 
De var så underbart vackra att jag inte kunde låta bli att ta hem dem, trots att de luktar unken gammal källare och numera sprider en mindre mysig doft i vår hall (de ligger fortfarande strandade på hatthyllan). Tänk att ha dem liggande som de är på en hylla, eller kanske binda något fint sidenband runtom! Det här var verkligen kärlek vid första ögonkastet... :)
 

Smörgåsrutor

Kategori: Bakning

Idag när Kelly var på kalas passade jag på att baka lite bröd. Jag kollade igenom mina pärmar efter ett bra och lättbakat bröd och hittade ett snabbt och billigt recept på Smörgåsrutor som såg supersmarrigt ut! Efter att ha provsmakat en nybakad ruta kan jag försäkra er om att det var lika gott som det såg ut, så jag tänkte dela med mig av receptet. :)
 
 
Smörgåsrutor
24-30 st
 
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 1,2 liter vetemjöl (i receptet stod det att man skulle använda ett grövre mjöl men jag hade inget hemma)
 
Gör såhär;
1. Smula jästen i en degbunke.
 
2. Värm vatten och olja till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
 
3. Tillsätt resten av degspadet, salt och mjöl.
 
4. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper från bunkens kanter. Jäs sedan övertäckt i ca 30 minuter.
 
5. Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, eller lägg i ett bakplåtspapper.
 
6. Klappa ut degen jämnt i långpannan. Nagga med en gaffel och skär degen i 24-30 bitar.
 
7. Täck degen med en bakduk och jäs den ca 30 minuter.
 
8. Grädda långpannekakani nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. För varmluftsugn gäller 20 minuter gräddning i 200 grader.
 
9. Låt brödet svalna något och stjälp upp på galler. (Jag penslade brödet med vatten efter gräddningen, trots att det inte stod i receptet. Jag tycker det blir saftigare då.) Bryt isär brödet när det svalnat.
 
10. Förvara bitarna i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa och håller då i ca 9 månader.
 
Lycka till! :)

Ett virrvarr av ålderstecken, tårtor och bebisframgångar

Kategori: Barnen

Igårkväll slängde jag mig i sängen oförskämt tidigt för en fredagkväll, redan vid nio! Jag lyxade till det med ett glas vin och fick sån huvudvärk att det kändes onödigt att sitta uppe och envisas med att vara vaken... Det är väl så när man börjar bli gammal, jag fyller ju snart 26. ;) Så jag tänkte att jag borde vara pigg som en lärka när barnen vaknar idag! Icke... Lika trött som vanligt masade jag mig upp klockan åtta när Kelly tassade in och ville ha upp mig. Jag menar, efter elva timmars sömn borde man ju vara ganska pigg, eller hur?!
Men, här sitter jag med en fortsatt huvudvärk som inte verkar ge med sig efter en kopp kaffe. Jag antar att jag får brygga lite till... ;)
 
Igår var jag sååå nära på att ge upp bantningen! Jag har jättesvårt med motivationen nu när jag börjar närma mig målvikten. Jag har aldrig varit mer sugen på mat och onyttigheter som jag är nu, och igår fuskade jag faktiskt till det med både tacos på blandfärs (jag som annars bara äter nötfärs...), popcorn och några jordnötsbågar. Fast man går ju inte upp bara för att man äter något onyttigt någon gång ibland, det handlar ju om hur man äter i det långa loppet.
Idag tar jag nya tag och tänker kämpa på i några veckor till! Jag vet ju att jag kommer bli så vansinnigt besviken på mig själv om jag ger upp bara två kilo från mitt mål...
 
Idag ska Kelly på kalas hos grannbarnen och jag ska baka tårtbottnar och skapa lite sockerfigurer till den kommande veckans tårtor. Min yngsta bror fyller 18 år på tisdag (vart i helskotta tog tiden vägen?! Han var ju nyss åtta...) och självklart måste jag ju baka en tårta till honom! :)
Dessutom fick jag in en beställning på en spännande barntårta till helgen, så jag lär få många utmaningar att ta mig igenom med alla sockerfigurer. Jag nöjer mig inte förrän det är så gott som perfekt. ;)
 
Jag har så många planer för min framtid! Nästa vecka ska jag gå på en starta eget-kurs för att lära mig lite om hur det går till. Jag kommer vara så otroligt besviken på mig själv när jag sitter på min första pensionsdag om en sisådär 40 år, om jag inte har gjort verklighet av mina drömmar. Visst har jag jättedåligt samvete för att jag inte vill jobba i skolan nu när jag kämpat så länge för att bli lärare, men man måste väl följa sitt hjärta? Jag kommer antagligen att jobba i skolan några år av mitt liv i alla fall, men sedan hoppas jag att jag gör verklighet av det jag vill! :)
 
Snart blir min lille kille hela 4 månader, och det händer saker hela tiden! Snart får han därmed börja smaka på vår mat och det ska bli så roligt med alla miner! :) 
Han är väldigt stor för sin ålder, och konstigt vore det väl annars med tanke på hans storlek när han föddes (han var ju 55 cm lång och vägde nästan 5 kilo!). Lägger jag honom bredvid hans äldre polare så är han lika stor. Sist jag var och vägde honom var han 67 cm lång och vägde nästan 8 kilo! Stort för en så liten person. ;)
Han börjar bli stark i ryggen också, men ligger inte gärna på mage någon längre stund. Han har sin pappas kämpaglöd märker jag. ;)
 
 
 
Dags för en kopp kaffe till! 

Vill man så kan man!

Kategori: Viktresan

För lite drygt fem veckor sedan började jag med Viktväktarna för att gå ner mina sista gravidkilon. Jag valde att hoppa på just den "dieten" för att jag ville kunna fortsätta äta sådant jag tycker om, inklusive lite godsaker då och då. Det handlar ju om att äta ett visst antal kalorier per dag samtidigt som man förbränner dem genom träning och motion. 
 
Så hur har det gått? Det har inte alls varit särskilt jobbigt, snarare tvärt om! Jag äter regelbundet, lagar lunch varje dag (något jag ALDRIG gör annars när inte Kelly är hemma mitt på dagen), dricker mer vatten än vanligt och lyckas därmed hålla blodsockret på en ganska jämn nivå hela dagen. I och med detta lyckas jag därför hålla mig på ett ganska stadigt humör, något jag också brukar ha problem med annars. Så ja, Viktväktarna är bra på fler än ett sätt! :)
 
Resultatet av dessa fem gångna veckor;
Viktnedgång; nästan 7 kilo
På måttbandet; Minus 5 cm runt höfter och rumpa samt hela 6 cm mindre runt midjan. 
 
Med andra ord, jag är jäkligt nöjd! Men än är det inte över, jag tänkte köra hårt i några veckor till för att förhoppningsvis tappa 2-3 kilo till. Sedan har jag nått min målvikt! Den som säger att den testat allt utan att gå ner i vikt, har inte testat Viktväktarna! Och har man det men ändå inte lyckats, ja då måste man varit oambitiös.
Jag har rätt så bra självdisciplin, har jag bestämt mig för att göra något så gör jag det också! Och det är det som krävs för att lyckas med vad man än bestämt sig för.
 
Viktväktarna är att lära sig ha en bra livsstil, äta rätt mat i rätt mängd och träna regelbundet. Jag har mest gått promenader och den här veckan har jag köpt ett terminskort på Korpen. Så nu är det styrketräning varvat med hög puls och det vet jag sedan tidigare att det ger bra resultat snabbt om man är ihärdig och tränar minst 3 gånger i veckan. :)
Att sluta med Viktväktarna kommer inte innebära att jag tänker sitta och vräka i mig pizza och godis varenda dag, utan att jag tänker sluta räkna points för att börja tänka mer hälsosamt. Mindre portioner och nyttig mat är inte svårt, och jag har tidigare inte haft så värst stora problem med att hålla vikten. Så jag ser ljust på min sunda framtid. ;)
 
Jag tänkte, efter önskemål, dela med mig av lite recept jag lagat och som varit mina favoriter!
 
Grönsakssoppa - Hur energisnålt som helst! Blir många portioner som bara är att ställa i kylen och ta fram när man är hungrig!
 
1-2 morötter
1 zuccini
1/4 - 1/2 blomkålshuvud
ca 1/2 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
Grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
Salt, peppar och oregano
 
Gör såhär:
Skär grönsakerna i lagom stora bitar och koka dem mjuka tillsammans med buljongen. Häll sedan i de krossade tomaterna och låt koka upp. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller matberedare och smaka av med kryddorna. Hur enkelt som helst och det blir såå gott! Påminner lite om Keldas tomatsoppa tycker jag!
 
Eftersom själva soppan är så kalorisnål kan man toppa med en matsked creme fraiche/kesella och lite riven ost. Jag brukar också ha lite bröd till, bara för att det hör till när man äter soppa. ;)
 
 
Korvwok med ris
60 g mager falukorv (jag använde Viktväktarnas egen korv)
1/2 tsk olja
purjolök
paprika
färska champinjoner
broccoli
2 tsk sweet chilisås
salt & peppar
1,5 dl kokt ris
 
Gör såhär:
Strimla korven och bryn den hastigt i teflonpanna utan matfett. Tag sedan upp korven och fräs grönsakerna i oljan tills de börjar mjukna men fortfarande är lite krispiga.
Rör ner sweet chilisåsen och lägg tillbaka korven o pannan. Låt allt bli genomvarmt. Servera med riset och sallad. Smarrigt!
 
 
 
Pestogratinerad lax med potatis
ca 120 g lax
Potatis
Dill
Till gratinering;
1 msk creme fraiche/kesella
1 tsk paprikapesto
salt och peppar
 
Gör såhär;
Blanda ihop röran till gratineringen och bred över laxen. Gratinera i ugn på 200 grader tills laxen är färdig, tar ca 20 minuter. Strö over lite dill. Servera med potatis och sallad. Barnsligt enkelt, eller hur?! :)
 
 
 
Currybiff med klyftpotatis och mango chutneysås
90 g mager nötfärs
1 tsk röd currypasta
Potatis
2-3 msk creme fraiche/kesella
1 msk mango chutney
 
Gör såhär;
Skala och skär potatisen i klyftor. Koka upp i en lättsaltat vatten i ca 5 minuter för att det ska gå snabbare i ugnen. Lägg på en plåt och krydda. Blanda nötfärsen med currypastan och platta ut till en biff. Lägg på plåten tillsammans med potatisen. Stek i ugnen tills potatisen är färdig, ca 20-30 minuter. Man kan ev behöva ta ut biffen lite innan för att den inte ska bli torr!
Blanda creme fraichen/kesellan med mango chutneyn och servera tillsammans med grönsaker, biffen och potatisen. Såå gott och såå enkelt! :)
 
 
Fler recept kommer när jag har tid att skriva ner dem! ;)
 

Dopdagen

Kategori: Barnen

Nu kanske du sitter där och funderar på vart jag har hållit hus de senaste veckorna? Då kan jag tala om att jag varit så oändligt upptagen med Kians dop, som gick av stapeln i lördags. Oj oj oj, vad jag har planerat, funderat, pysslat, sytt och bakat. Jag trodde aldrig jag skulle hinna bli klar där ett tag, men det gjorde jag! :)
 
Att planera ett dop tar kanske vanligtvis inte så värst lång tid, men jag hade bestämt mig för att göra mitt första planerade dessertbord med färgtema. Och att döma av gästernas kommentarer och ansiktsuttryck så gissar jag att det blev lyckat. :)
Här kommer lite bilder, tagna med mobilen!
 
Hela gänget! Prällen Alf, gudfar Petter, familjen och gudmor Martina.
Dessertbordet.
Doptårtan. Fylld med hallonmousse och vit choklad. Täckt och dekorerad med sockerpasta. Mums!
Tårtan toppades av en söt bebis. ;)
När allt var över tog jag en myskväll med min kära sambo i soffan med ett glas vin. För det var jag värd! :)